Portable tashaak

Handtas etiquette

In het etiquette boek der boeken “Hoe hoort het eigenlijk?” ontbreekt compleet de handtas. Raar eigenlijk, het spreekt natuurlijk vanzelf dat je tas van binnen en van buiten schoon is en bij je outfit en de gelegenheid past (en nee, die hoeft niet exact dezelfde kleur te hebben als je schoenen, als die maar niet clasht), maar waar laat je de tas eigenlijk? Als je staat is dat niet echt een issue. Draag bij recepties en gelegenheden je handtas in je linkerhand, want dan heb je je rechter hand vrij om mensen te begroeten. Maar het lijkt voor veel vrouwen ingewikkeld te worden als die gaan zitten.

Hier alvast een paar pointers, mocht je ergens plaats nemen. Zet je tas nooit op tafel! Daar kon de directrice van mijn gymnasium al woest om worden. Er zijn kenners die aangeven dat een mini-audiere tijdens een diner achter het waterglas zou mogen staan en tijdens een diner voor twee aan de rechterkant van de tafel, maar tafels zijn meestal zo klein en vol, dat die al gauw in de weg ligt en ook nog eens vies zou kunnen worden. Als er een extra stoel vrij is, is het makkelijk, en heb je de perfecte plek. Een haakje kan ook uitkomst bieden. Bij een bar zijn die er soms, maar ook bij sommige restaurants bieden ze een haakje aan die aan de tafel wordt gehangen. Je kunt zo’n portable haak ook natuurlijk zelf kopen en altijd meenemen. Er zijn echte juweeltjes tussen. Bij gebrek aan haak, geldt voor je tas: hoe kleiner hoe handiger. Clutches kun je op je schoot leggen, onder je servet of achter je op de stoel zelf. Grotere tassen, zet je bij gebrek aan vrije stoel, krukje of haakje, onder je stoel, check wel even of de grond schoon is. Al is dat in sommige landen ongebruikelijk, het is wel praktisch voor het bedienende personeel. Het is not done om je tas aan je stoel te hangen. Als je direct van je werk komt en je hebt je laptoptas bij je, kun je die in sommige restaurants bij de garderobe achterlaten. Slimmer is die niet mee te nemen en achter te laten op kantoor of in je auto, maar dan wel uit het zicht. Voor bij de gelegenheid zelf is een klein handtasje voor al je essentials handig.

Handtas etiquette: een tas mag je ophangen aan tafel

Een tashaak is een ideale manier om je tas op te hangen tijdens een diner. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en allemaal handig uit te klappen.

Een uitgeklapte tashaak

Handtas etiquette: met een tashaak maak je een prima indruk. Sommige goede restaurants bieden ook zo’n haakje aan of een krukje.